Jak zabránit šíření ptačí chřipky

Vysoce patogenní ptačí chřipka (HPAI) drží Evropu v zajetí již několik let. Naději slibuje vakcinace, ale ne všechny země se dosud zapojily. Než se tak stane, nejúčinnější způsob, jak udržet epidemii pod kontrolou, je monitoring a biobezpečnost. Jedním z nejúčinnějších dezinfekčních prostředků proti virům ptačí chřipky se ukázal být Halamid®.

Ptačí chřipka (AI), je virové onemocnění, které má dvě formy: nízce patogenní a vysoce patogenní (LPAI a HPAI). Virus AI je schopen rychlé genetické změny rekombinací s jinými influenzovými viry, čímž vznikají další virové subtypy. LPAI se vyskytuje po celém světě, především u vodních ptáků volně žijících v blízkosti mokřadů a jiných vodních prostředí.Virus u sebe nesou celoročně a příznaky se u nich neprojevují.

Boj s celoroční hrozbou

S ohledem na migraci ptáků považoval drůbežářský sektor ptačí chřipku vždy za „sezónní problém“ v Evropě. Ale v posledních letech se nemoc proměnila v problém celoroční, a to kvůli distribuci divokých ptáků. Sezóna ptačí chřipky se zdá být delší a intenzivnější. Je nepravděpodobné, že by se u divokých ptáků vyvinula HPAI z LPAI. Nicméně přenos LPAI (zejména typu H5 nebo H7) na drůbež může přejít do HPAI. Navíc virus (a s ním spojené mutace) se mohou proměnit v nové varianty, které představují riziko jak pro hospodářská zvířata, tak pro lidi.

Zvýšená potřeba prevence a kontroly

Na úrovni Evropy a členských států musí být nahlášeny všechny podezřelé případy HPAI u drůbeže nebo ptáků držených v zajetí. Pokud se farma nakazí HPAI, musí být přijata opatření pro vyřazení a omezení pohybu. Na úrovni farem jsou klíčová opatření k prevenci přímého nebo nepřímého kontaktu drůbeže s divokými ptáky, spolu s preventivními sanačními opatřeními, jako je čištění a dezinfekce. Ale děláme dost? 

Sezóna 2022-2023 je považována za nejzávážnější sezónu epidemie HPAI v EU, s nejvyšším počtem ohnisek u divokých ptáků a drůbeže. Tato rozvíjející se hrozba vyžaduje ještě lepší prevenci, intenzivnější kontrolu a nová opatření, jako je vakcinace.

Vakcinace funguje, ale její schválení trvá

Vakcinace může být aplikovaná jako nouzové nebo preventivní opatření, vedle již zavedených standardních opatření (jako jsou monitoring a biobezpečnost). V současnosti je v EU autorizována jedna vakcína proti HPAI u kuřat. Francie byla první zemí EU, která očkovala komerční chovy a v říjnu 2023 zahájila celostátní kampaň na podporu očkování proti ptačí chřipce. Od té doby jí několik zemí postupně následovalo. Veterinární úřady v Německu také plánují vakcinaci zavést do praxe. V Nizozemsku úřady stále čekají na výsledky terénního testování dvou vakcín proti HPAI, které se pravděpodobně dostanou na trh v roce 2025. Itálie a Maďarsko jsou aktivní v terénním testování vakcín u krocanů a hus. V roce 2021 využila Česká republika v několika hejnech svých tradičních „českých hus“ nouzový plán očkování.

Dezinfekční prostředek, který je bezpečný a účinný

Vakcinace snižuje šíření viru, a je skvělé vidět, že čím dál více zemí zavádí očkovací programy. Ale nezabraňuje propuknutí nových infekcí. Proto jsou biobezpečnostní opatření stále důležitá a zůstávají nejefektivnějším způsobem, jak zabránit nákaze a šíření virů AI mezi farmami a uvnitř nich. Navíc, pokud je zavedeno očkování, vyžaduje to posílený dohledový protokol pro očkované farmy, aby bylo možné co nejrychleji identifikovat a vyřadit i přesto infikovaná zvířata. Chovatelé drůbeže již mnoho let používají dezinfekční prostředky ve všech formách. Ale ne všechny produkty jsou stejně účinné a bezpečné. Halamid® je univerzální biocid, snadno biologicky rozložitelný, bezpečný pro lidi, zvířata a životní prostředí. Produkt je již široce používán v sektoru chovu drůbeže.

Nízká koncentrace, vysoká redukce viru

Halamid® se ukázal být jedním z nejúčinnějších dezinfekčních prostředků proti virům AI, jelikož je silný a má výrazně vyšší výdrž než jiné typy dezinfekčních prostředků, jako jsou peroxidy, fenoly a směsi QAC-aldehydů. To potvrdily státní laboratoře. Nezávislé testování respektovanou Klinikou pro ptáky, plazy, obojživelníky a ryby na Univerzitě v Giessenu v Německu ukázalo, že i 0,1% koncentrace Halamidu® je schopna snížit zátěž viru AI (H7N1) o více než 6 log10 (99,9999%). To bylo testováno při nízkých i vysokých úrovních organického znečištění a při nižších teplotách (10°C) stejně jako při standardních (pokojových) teplotách. Testy s variantou H1N5 ukázaly podobné výsledky při koncentraci 0,2% Halamidu®.

Různé způsoby aplikace Halamidu®

Halamid® je účinný proti různým typům virů AI. Může se aplikovat na vejce, na jakýkoliv povrch nebo předmět a může být použitý jako dezinfekční prostředek do vody (viz Tabulka 1). Dokonce i kůže a nohy zvířat mohou být ošetřeny bez jakýchkoli negativních účinků.

Pokud byste chtěli vědět více o Halamidu a jak vám může pomoci ve vaši prevenci a zajištění biobezpečnosti, prosím, kontaktujte nás.

logo deziservis

Dezishop
Výstavní 2224/8, 709 00 Ostrava

Jsme členem

patrioti msk logo

© 2023 Dezishop